Rendement verbetering van zonnepanelen

In de markt van zonnepanelen zijn twee soorten verkrijgbaar. De enkelzijdige (mono-facial) en de dubbelzijdige (Bifacial) zonnepanelen. Er zit echter meer verschil tussen als het gaat om de voor en achterzijde van het paneel. Enkelzijdige zonnepanelen verliezen rendement door hoge absorptie en warme afgifte van zwarte dakbedekking. Wanneer de temperatuur met 10 graden celcius stijgt daalt de stroomopbrengst met +/- 5% aldus Milieu Centraal.

Wanneer u als klant kiest voor de witte dakcoating dan optimaliseert u dit verlies weg doordat de reflectie op de witte coating resulteert in een lagere daktemperatuur. Naast dat heeft de witte coating een enorme meerwaarde omdat de reflectie van de coating bijdraagt aan een hogere opbrengst wanneer u gebruik maakt van dubbelzijdige zonnepanelen. Dit verschil qua rendement ten opzichte van zwarte dakbedekking kan oplopen tot wel 15%. Dit verschil zit vooral in het feit dat de zonnepanelen strooilicht en diffuus licht aan de achterzijde benutten aldus een onderzoek van TNO.

De praktijk leert eveneens dat door de lagere temperatuur de slijtage lager ligt en dat positieve effect heeft op de levensduur waardoor u dus langer kunt genieten van uw zonnepanelen.

    (Bron: LG Energy)

Onze partner, Cool Roof Coatings heeft ECN-TNO energieopbrengst berekeningen uitgevoerd voor zonnepaneelsystemen op platte daken met (zwarte) laag albedo daken en witte albedo daken gevoerd met de siliconen versie ‘CRC-PV-3502‘.

ECN-TNO testresultaat: door toepassing van de doorontwikkelde CRC-PV-3502 siliconen dakbedekking zijn de energie meeropbrengsten voor dubbelzijdige zonnepaneelsystemen
+15% en +17%t.o.v. plaatsing op zwarte laag albedo daken t.o.v. enkelzijdige zonnepaneelsystemen.